Duizend Jaar Europa II (1300-1500)- 16 november 2015

Muziek 1 (1300-1400) 

Inleiding

Ook bij de muziekcolleges loopt de indeling van de serie niet parallel met de politieke geschiedenis. De jaartallen 1300-1500 zijn alleen een kapstok met als voordeel dat de transitie van de middeleeuwse muziek naar de muziek van renaissance aan bod komt. 

Frankrijk

Philippe de Vitry (1291-1361)

bron: Wikimedia
Philippe de Vitry
Philippe de Vitry was bisschop, maar ook componist en dichter. In 1318 publiceerde een verhandeling Ars Nova, waarin hij vernieuwingen in de muziek introduceert. 
Het motet Garrit Gallus is een driestemmig werk met twee hoge stemmen en één langzame stem. De drie teksten worden door elkaar gezongen. De teksten hebben niets met elkaar te maken. 
Indeling van Garrit Gallus
We luisteren naar verschillende uitvoeringen van het motet Garrit Gallus van Philippe de Vitry. Daarna lezen we in de reader de vertaling van Triplum en Motetus. 

Triplum 

Garrit gallus flendo dolorose, 
luget quippe gallorum concio, 
quod satrape traditur dolose 
ex cubino sedens officio 
et quod vulpes, quamquam vispilio 
in belial vigens astucia 
de leonis consensu proprio, 
monarchisat, atat angaria; 
rursus ecce Jacob familia 
pharaone altero fugatur, 
non ut olim inde vestigia 
subintrarepotens lacrimatur, 
in deserto fame flagellatur, 
adjutoris carens armatura 
quamquam clamet, tantum spoliatus 
continuo forsan moritura; 
o miserum exulum vox dura, 
o gallorum garritus doloris, 
cum leonis cecitas obscura 
fraudi paret vulpis proditoris, 
eius fastus sustinens erroris 
insurgito aloias, labitur 
et labetur, quod habes honoris, 
quod mox in facinis tardis 
ultoribus itur. 

De tekst is satirisch. De hanen dat zijn de Fransen. De leeuw is de koning, maar de vos is zijn raadsheer (de satraap). Het is een politiek getinte tekst en slaat op de situatie aan het Franse hof na de dood van Philippe Le Bel.

bron: Wikimedia
terechtstelling van
Euguerrand de Marigny
Het tweede deel - In nova fert - begint met 'In nova fert anumus mutatas dicere formas' -  Dit is een citaat uit de Metamorfosen van Ovidius.
bron: Wikimedia
Gibet de Montfaucon
galgenveld ten noordwesten van Parijs

Ook in deze tekst is sprake van de vos (de kanselier) die de koning een rad voor de ogen draait. De kanselier in kwestie was Enguerrand de Marigny. Hij werd door Lodewijk X verdacht van fraude. Toen dit niet kon worden bewezen werd hij alsnog terechtgesteld op een valse beschuldiging van hekserij. De terechtstelling werd voltrokken in het Gibet de Montfaucon, een gebouw aan de weg naar Parijs, waar de lichamen van terechtgestelden bleven hangen.


Motet Garrit Gallus (1316)


Philippe de Vitry componeerde Garrit Gallus al in 1316 voor de Roman de Fauvel. Dit was een satrisch politiek getint allegorisch gedicht dat onderbroken wordt door zo'n 130 muziekstukken, waaronder Garrit Gallus.
bron: Wikimedia
Blad uit de Roman de Fauvel
Het werk wordt toegeschreven aan Gervais de Bus, een klerk aan het Franse hof. Het origineel was een vertelling van ruim 3000 regels.
In de vertelling is Fauvel de hoofdfiguur - een ezel die status verwerft aan het Franse hof. In zijn functie hekelde hij het wangedrag van zowel wereldlijke als kerkelijke heersers. Zijn naam kan worden gelezen als "faux voile"(= valse sluier). De naam is een acrostichon F-A-V-V-E-L en staat voor de ondeugden die heersten aan het hof:




Roman de Fauvel - Garrit Gallus 



De vernieuwingen in de muziek die Philippe de Vitry in zijn traktaat Ars Nova bepleitte waren een aanval op de 3/4 maat, waarin alle muziek in de middeleeuwen was gecomponeerd. De 3/4 maat stond symbool voor de heilige Drie-eenheid.

De vernieuwingen stonden maatverdelingen toe in tweeën en de veranderingen in de notenwaarden (snellere noten). Melodietjes werden herhaalt met een ander ritme en kleine patroontjes werden toegevoegd. Er ontstonden verschillen tussen melodie en ritme, maar wel in een wetmatige gelaagdheid. Dit noemen we isoritmiek: het over elkaar heen leggen van ritmisch en melodische patronen die niet in lengte overeenkomen.


Voorbeelden in Garrit Gallus:

Deze vernieuwingen kenden voor- en tegenstanders. Jean de Muris verdedigde in zijn verhandeling Ars novae musicae (1319) de ideeën van Philippe de Vitry. De aanhangers van de 'ars antiqua' zetten de tegenaanval in met de verhandeling van Jacob de Liège Speculum musicae. 
Maar vernieuwingen in de muziek winnen het van de behoudende, conservatieve stromingen. 

In de reader op blz 10 lezen we twee ingekorte fragmenten van 


Guillaume de Machaut (1300-1377)

bron: Graveurs et Dessinateurs de Timbres
Guillaume de Machaut - Eerste dag envelop
Ook Guillame de Machaut was opgeleid tot geestelijke, maar werd secretaris van Jan van Luxemburg, de koning van Bohemen. Na de dood van deze vorst, trad hij in dienst van andere vorsten. 

Als componist is hij de belangrijkste vertegenwoordiger van de Ars Nova in Noord-Frankrijk. Hij componeerde meer wereldlijke dan geestelijke muziek en schreef ook poëzie. Zijn muziek is zowel één- als meerstemmig. Voor de verschillende genres ontwikkelde hij vast vormeisen. 
Zijn Ballades zijn allen geschreven rond het vormschema 'aabC aabC' (kleine letter staan voor gelijke melodie, gelijke hoofdletters voor gelijke melodie-plus-tekst) 

Amours me fait desirer

Amours me fait desirer  -  regel 1-3 a melodie
Et amer
De cuer si folettement
Que je ne puis esperer - regel 4-6 a melodie
Ne penser
N'ymaginer nullement
Que le dous viaire gent - regel 7-9 b melodie
Qui m'esprent
Me doie joie donner,
S'amours ne fait proprement - regel 10-12 C melodie en tekst. De laatste regel is steeds hetzelfde
Telement
Que je l'aie sans rouver.

S'ay si dur à endurer
Que durer
Ne puis mie longuement;
Car en mon cuer vueil celer
Et porter
Ceste amour couvertement,
Sans requerre aligement,
Qu'à tourment
Vueil miex ma vie finer.
Et si n'ay je pensement
Vraiement
Que je l'aie sans rouver.

Mais desirs fait embraser
Et doubler
Ceste amour si asprement
Que tout me fait oublier,
Ne penser
N'ay fors à li suelement;
Et pour ce amoureusement
Humblement
Langui sans joie gouster.
S'en morray, se temprement
Ne s'assent
Que je l'aie sans rouver.


Ballade Amours me fait desirer


De uitvoering is elegant. Het is geen dreun. Dit komt ook door de begeleiding met instrumenten (blokfluit, luit) Instrumenten waren trouwens niet voorgeschreven. Het is niet bekend hoe een stuk moest worden uitgevoerd. Toch heeft Machaut in sommige werken aanwijzingen gegeven voor de uitvoering.

Het beroemdste geestelijke werk van Machaut is zijn Messe de Notre Dame. Het is een uniek en ambitieus stuk voor de mis. Gangbaar was dat de liturgische onderdelen voor een mis voor iedere gelegenheid bij elkaar gevoegd werden uit bestaande stukken en afhankelijk van het kerkelijke kalender. De liturgie bestaat uit Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus Die. De Mess de Notre Dame is het eerste vijf-delige werk dat als muzikale eenheid is gecomponeerd. Het stuk is geheel vierstemmig en laat motieven terug keren. Het is onbekend voor welke gelegenheid Machaut deze mis heeft gecomponeerd


Messe de Notre Dame (Kyrie)


Italië

Francesco Landini (1325-1397)

Frankrijk en Italië waren op het gebied van muzikale ontwikkeling in de 14e eeuw het belangrijkst. De profane muziek werd uitgevoerd bij de elite aan de hoven. De grote stroom muzikale werken is nog altijd bestemd voor uitvoering in de kerk. 

bron: Wikimedia
Francesco Landini
bron: Wikimedia
grafsteen van
Francesco Landini
in de San Lorenzo
Francesco Landini was als componist/organist San Lorenzo in Florence. Hoewel hij op jonge leeftijd het gezichtsvermogen verloor heeft hij zo'n 150 wereldlijke werken nagelaten waarvoor hij niet alleen de muziek, maar ook de tekst, schreef. Op de illustratie uit de Squarcialupi Codex is Landini afgebeeld, terwijl het portatief (draagbaar orgeltje) bespeeld.  Hij is begraven in de San Lorenzo.







Non avrà ma' pietà



Het stukje is opgebouwd met een a melodie en een b melodie. Er wordt doorgezongen op één klank. Iedere syllabe wordt gezongen: syllabisch zingen, of extreem melismatisch. Er is meer emotie. Het stuk kabbelt voort.

Donna, s'i' t'o fallito


Dit stuk is luchtiger. Alle nootjes zijn gegeven.

Dat Francesco Landini geliefd en gevierd was blijkt uit Paradiso degli Alberti  geschreven door Giovanni da Prato.

Een gezelschap Florentijen komt bijeen en vermaakt elkaar met zang en dans. Als Landini aan de beurt is weet hij met zijn prachtige spel op het organetto de kwinkelerende vogels eerst tot zwijgen te brengen, waarna ze als het spel is afgelopen in nog jubelender zang uitbarsten


"Nu rees de zon hoger aan de hemel en de hitte van de dag nam toe, en het gehele gezelschap bleef in de aangename schaduw toeven; terwijl op de groene takken wel duizend vogels zongen, vroeg een van de aanwezigen Francesco om wat op het orgel te spelen, om te zien of dat geluid het zingen van de vogels zou doen toe- of afnemen. Hij voldeed meteen aan dat verzoek, en daarop volgde een groot wonder: toen namelijk het geluid weerklonk zag men vele vogels verstommen en als in verbazing bijeen gaan zitten om lange tijd te luisteren; en vervolgens hervatten zij hun lied met verdubbeld elan, een onvoorstelbaar plezier tentoonspreidend, vooral één nachtegaal, die naderde en bij het orgel neerstreek op een tak boven Francesco's hoofd."

Ars Subtilior

Aan het einde van de Ars Nova in Frankrijk ontwikkelt de muziek zich gedurende een periode (ca.1380-1420) tot de Ars Subtilior, een maniëristische muziekstijl die zich ontwikkelde rond Avignon. Het is een periode die veel muzikale experimenten kent met grillige onafhankelijke melodieën. Uitvoering van deze werken is bijzonder lastig. 

Solage (ca.1340-1400)

bron: Wikimedia
pagina uit Codex Chantilly
Solage was een componist aan het hof van de Duc de Berry. Liederen van hem zijn opgenomen in de Codex Chantilly, een manuscript met middeleeuwse muziek in de stijl van Ars Subtilior. Ook de notatie van de muziekstukken was nogal bizar.
Het stuk Fumeux fume is geschreven voor een rookgezelschap, waarbij we moeten bedenken dat het hier niet om het roken van tabak ging, maar om hasj. Solage schreef dit stuk waarschijnlijk voor eigen plezier. Het is een rondeau (=rondeel) met twee melodietjes die heel grillig worden uitgevoerd.  De melodie is lastig te ontdekken. Binnen de Ars Subtilior werkten de componisten als Solage met extreme chromatiek. Het werd atonale muziek.



Rondeau Fumeux fume


Oswald von Wolkenstein (ca. 1376-1445)

bron: Wikimedia
Oswald von Wolkenstein
In Duitsland werd Ars Subtilior nagevolgd door Oswald von Wolkenstein. Hij was oorspronkelijk diplomaat en had nogal wat vijanden. Verschillende keren heeft hij dan ook gevangen gezeten. Zijn diplomatieke reizen brachten hem ook in contact met de Arabisch wereld. In zijn muziek zijn oosterse invloeden merkbaar. 










Wer ist, die da durchleuchtet


Anoniem

Een Italiaanse voorbeeld van muziek gecomponeerd in de Ars Subtilior periode is van een anonieme componist.

Amor mi fa cantar