Colloquium Kunstgeschiedenis - Semester 1
10 oktober 2011

Verslag 4e hoorcollege
Griekse Kunst 5e-1e eeuw v.Chr.

Inleiding

Tijdlijn van de Griekse beschaving 1230 – 100 v.Chr
bron: sandra shaw

In dit hoorcollege wordt uitvoerig ingegaan op de architectuur en beeldhouwkunst op de Acropolis en het Hellenisme.
De ligging van de Acropolis komt aan bod, als mede de mythologische achtergrond van de stichting van de stad Athena en haar geschiedenis. Daarna worden de afzonderlijke gebouwen besproken en de ontvreemding van reliëfs door de Britse Lord Elgin.
Voordat wordt overgegaan naar de kunst in de hellenistische periode wordt aandacht besteed aan opgravingen in LaBraunda in Turkije, waar ronde gewelven zijn gevonden in een Griekse nederzetting.

De Acropolis

Overzicht van het plateau

Luchtfoto van de Acropolis
bron: goddess athena

De Acropolis (heuvel boven de stad m.a.w. een heuvel die op de stad uitkijkt, er boven verheven is) is gebouwd op een natuurlijke heuvel bij de stad Athene. De oude Grieken maakten gebruikt van het natuurlijke landschap. Zij pasten hun bouwwerken aan aan de natuurlijke omstandigheden en de mogelijkheden die het landschap bood. De heuvel van de Acropolis was ook al bewoond in de pre-Griekse beschaving. Er zijn uit die tijd o.a. fundamenten en een bron gevonden. Ook zijn er restanten van een tempel gevonden.
De heuvel van de Acropolis is slechts van één zijde te benaderen. De andere zijden zijn in de loop van de bouwperiode en ook daarna verstevigd met muren.

Maquette van Acropolis, Athene
bron: sint gab aardrijkskunde

  • 1.Parthenon gewijd aan Athena Parthenos
  • 2.Propyleeën – de toegang tot het plateau
  • 3.Nike-tempel
  • 4.Erechteion – gewijd aan verschillende goden
  • 5.Het grote beeld van Athena Parthenos.

 Andere maquette van Acropolis
bron: santander la salle

Aan de linkerzijde staan op de maquette nog twee gebouwen (zie fig3 tussen de nummer 4 en 5).
Dat is de Pinakotheek – het museum waar schilderijen en panelen van de Acropolis en Athena bewaard werden. Deze gebouwen zijn verdwenen.
Het plateau is gewijd aan Athena, maar ook aan andere goden. In het Erechteion werden ook de oude Atheense koningen en helden begraven en vereerd. Alles is gebouwd in de 5e eeuw v. Chr
Griekenland is lange tijd een deel geweest van het Osmaanse Rijk. In de 19e eeuw was het plateau van de Acropolis bewoond door de armen uit de stad. De restanten van de nog bestaande bouwkunst heeft daaronder geleden. De Osmanen waren niet geïnteresseerd in de oude Griekse tempels en gebruikten ze als opslagplaatsen o.a. voor buskruit.

E.Dodwell, Acropolis bewoond.Ingekleurde gravure 1805-1821
bron: wikimedia
Leo von Klenze, De Akropolis van Athene,
1846 olieverf op doek,
Alte Pinakothek, München.
bron: historiek

Het grote beeld – middenvoor achter de toegang. was gepolychromeerd. De Acropolis was voor de Atheners de uiting van macht. Griekenland was in de 5e eeuw geen eenheid, maar verdeeld in stadsstaten die onderling vetes hadden. Nog altijd zijn Grieken sterk streek en stadsgebonden: men is geen Griek, maar Athener of uit Thessaloniki.

De mythologische oorsprong van Athene en haar ontwikkeling onder Pericles

Athena en Poseidon strijden
om de naamgeving van de stad Athene
bron: theoi.com

Bij de stichting van de stad vroegen de goden Athena en Poseidon de inwoners te kiezen voor het beste, dat zij hen zouden schenken.
Poseidon prikte met zijn drietand in de grond en daaruit ontsprong een bron. De inwoners waren opgetogen, maar de bron bleek een zoutwaterbron te zijn.
Daarop prikte Athena met haar lans in de grond en daaruit ontsproot een olijfboom. De inwoners kozen Athena om de stad haar naam te geven. Poseidon deed de toezegging dat de Atheners de macht over het water zouden krijgen. Athene werd een stadstaat met macht op zee.

Plattegrond van de Acropolis
bron: ancient bg
Luchtfoto van de Acropolis, Athene
bron: cloudfront

In 480 v.Chr hadden de Perzen – na de overwinning op de Atheners – op de Acropolis alles kort en klein geslagen. De beelden waren ontzield en de Atheners begroeven deze beelden en brokstukken aan de voet van de Acropolis. Dit is de zogenaamde “Puinhoop van de Perzen”. De beelden zijn beschadigd door de neuzen eraf te slaan en de ledematen o.a. ellebogen te beschadigen.

Portretbuste van Pericles, Romeinse kopie uit 2e eeuw
naar een Grieks orginineel
gevonden bij villa Hadriana, Tivoli, 58,5 cm
British Museum Londen
bron: wikimedia

De andere stadstaten hebben een financiële bijdrage geleverd aan Athene om een vloot te bouwen, zodat de Perzen konden worden verslagen. Nadat de Perzen overwonnen waren besloot Pericles om van de rest van het geld de Acropolis te herbouwen. De bouwwoede op de Acropolis dateert uit de tijd van Pericles.

Propylaia – bouwmeester Mnesikles, Voorzijde
bron: wikimedia
Propyleeën van Mnesikles 437-432 v. Chr.
Oost façade, Acropolis, Athene
bron: study blue

Pericles trokt de bekendste en beroemdste beeldhouwer Phidias aan als bouwmeester van de Acropolis.
De Propyleeën zijn de toegangsgebouwen tot het plateau van de Acropolis. Ze zijn gebouwd met marmer in de Dorische orde.

Luchtfoto Acropolis van de westzijde met zicht
op de Propyleeën en het Parthenon
bron: study blue
19e eeuwse reconstructie t.t.v. Pericles van de Propyleeën
uit Pierers Konversationslexicon,
de Duitse encyclopedie van Joseph Kürschner
bron: wikimedia

Op dit moment wordt de Acropolis opgeknapt. In de kunsthistorie twee stromingen: objecten uit de oudheid onderhouden, maar laten zoals ze zijn; objecten herbouwen, zodat ze in de oude glorie worden hersteld.
De Grieken kiezen voor de tweede optie. De gebouwen worden gedeeltelijk hersteld met brokstukken die nog aanwezig zijn en nieuwe delen. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen authentiek gesteente en nieuw.

Reconstructie van Propyleeën van Mnesicles
ten tijde van Pericles
bron: left eye on the media
In de Propylaia – reconstructie
doorkijk naar de binnenplaats op de Acropolis
Rechts het Parthenon – Links het Erechteion
bron: pinterest

Dankzij de werken van Herodotus en Pausanias weten we gedetailleerd hoe de Acropolis er ten tijde van Pericles moet hebben uitgezien. Deze werken vormen de basis voor de huidige reconstructie van het plateau.

Het Parthenon

Parthenon 447-438 v. Chr
architecten Iktinos en Kallikrates
bron: wikimedia
Oostfront voorzicht.
Richting de Propyleeën
bron:wikimedia

Het Parthenon is gebouwd in de Dorische orde, maar er zijn ook delen die al in de nieuwe Ionische orde zijn opgetrokken.
Als je door de Propyleeën bent gelopen kom je op een grote vlakte. Daar heeft een beeld van Athena Parthenos gestaan. Het Parthenon staat niet in het verlengde van de Propyleeën, maar rechts ervan. Om een grootste indruk achter te laten moest de bezoeker van de Akropolis het Parthenon schuin van voren benaderen. Dat levert het meest indrukwekkende beeld. Je ziet dan de westzijde en kijkt over de lengte van het hele gebouw. Je kijkt dan ook door de zuilen heen. We noemen dit het peripteraal aanzicht. Het aanzicht met rondom zuilen.
Bekijk je een Dorische tempel recht van voren dan valt de overdonderende impressie weg. Zie hiervoor in het vorige verslag het front aanzicht van de tempel van Segesta (fig 3 t/m 5)

Plattegrond van het Parthenon
bron: bible history
Reconstructie van de pronaos van het Parthenon
met de doorlopende fries op de cellawand
en gepolychromeerde methopen en trigliefen
bron: brewminate
Ionisch fries op de cellawand en
Dorische metopen en trigliefen op de
voorzijde van het Parthenon
bron: study blue
Lawrence Alma-Tadama, Phidias shouw the frieze of the Parthenon to his friends, 1868, Birmingham Museum and Art Gallery, 72x110,5cm, olieverf op doek.
bron: >wikimedia
Belegering van de Acropolis en ontploffing
bron: pausanias project
Verdwenen zuilen waar de kanonskogels insloegen
bron: wikimedia

Bekijk je het Parthenon bij het oostfront, dan valt op dat aan de lange zijde links een enorm gat zit. Alle zuilen zijn daar weggeslagen. Dit gat is ontstaan in 1653 toen de Turken van het Osmaanse Rijk in oorlog waren met de Venetianen. De Osmanen gebruikten de cella voor de opslag van buskruit. Tijdens de belegering van Athene schoten de Venetianen met een kanon op het Parthenon met als gevolg dat de cella de lucht in ging en ook de zij façade zwaar beschadigd werd. Door de ontploffing lagen de brokstukken van de reliefs van de cella en van de zuilen her en der op het plateau.

Optische correctie van de
zuillengalerijen van het Parthenon
bron: wikimedia
Subtiele optische aanpassing van het Parthenon
bron: employees.oneonta.edu

De zuilen van het Parthenon werden naar de hoeken toe boller gemaakt. Het oog trekt dit recht. Ook staan alle zuilen een tikkeltje krom. Ook dit wordt door het oog gecorrigeerd.

Licht gebogen stereobates en stylobaat van het Parthenon
bron: art history resources
Romeinse kopie van het beeld van Phidias
2e eeuw, marmer, 105 cm
Nationaal Archeologische Museum, Athene
bron: wikimedia

In de cella bevond zich het beeld van Athena Parthenas dat waarschijnlijk door Phidias zelf is gemaakt. Het originele beeld is verloren gegaan, maar reconstructies via bronnenonderzoek doen vermoeden dat het beeld was gemaakt van marmer en zo’n twaalf meter hoog was. Phidias heeft dit beeld in zijn eigen werkplaats gemaakt. Deze werkplaats liet hij bouwen bij het Parthenon en was zo groot als de cella. Het beeld van Athena is een chryselefantine beeld gemaakt van hout, met marmer, goud en ivoor. Bronnen die het beeld beschrijven geven de mogelijkheid om het beeld te reconstrueren. De gevleugelde godin op Athena’s hand is zo’n twee meter hoog. In het Archeologisch Museum in Athena bevindt zich een Romeinse kopie van het beeld uit de 2e eeuw. Dit is een marmeren beeld van 105 cm.

Reconstructie van het beeld van Athena Parthenos van Phidias
bron: ruth usher
Reconstructie van Athena Parthenos in Nashville, Texas Le Quire
bron: wikimedia

Opgravingen van Lord Elgin

A.Archer, The Temporary Elginroom, 1819 olieverf op doek.
bron: wikimedia

Veel van de resten van de beeldhouwwerken van het Parthenon bevinden zich in het British Museum in Londen. In de 19e eeuw ging Lord Elgin een kijkje nemen op de Acropolis en vond daar de resten van beeldhouwwerken van de metopen, de fries van de cellawand en het westelijk en oostelijk pediment(=timpaan).  Lord Elgin voerde overleg met de Osmanen en kocht het recht om deze beeldhouwwerken te verzamelen en naar Londen over te brengen tegen betaling van een overeenkomen som gelds. Nadat Griekenland een zelfstandige natie was geworden en de regering inzag dat deze beelden een deel zijn het Griekse culturele erfgoed is er overleg met verschillende musea om deze Parthenon beeldhouwwerken over te brengen naar het nieuwe Acropolis Museum in Athena. Deze onderhandelingen hebben tot nu toe niet tot resultaten geleid.

Dionysos, oostfront van Parthenon
438-432 v.Chr,
British Museum Londen
bron: wikimedia
Postzegel met Dionysos-beeld van het Oost Fronton
bron: hellenica world

Een van de beelden in het British Museum is de zogenaamde Dionysos (Herakles?) waarschijnlijk gemaakt door Phidias. Het beeld is een deel van het oostelijk fronton en dateert van 438-432 v. Het beeld stelt een mannelijk naakt voor en heeft een grote plasticiteit. De armen van het beeld zijn los van het lichaam gebeeldhouwd en op het marmer worden schaduwen aangegeven voor een betere licht en donkerwerking, wat de dynamiek en uitstraling van het beeld verhoogt.

Dionysus front zicht
bron: ccteamte
Dionysos
bron: wikimedia
Dionysus – East Pediment Parthenon,
Elgin Marbles, side view back
bron: wikimedia
Dionysos – East Pediment Parthenon,
Elgin Marbles, back view
bron: wikimedia
East Pediment aan de achterzijde
bron: wikimedia

Bij de beelden van het timpaan spreken we van autonome beelden, dat wil zeggen dat de beeldhouwer de beelden los heeft geplaatst van de achterwand van het timpaan en dat de beelden rondom te bekijken zijn. Aan de achterzijde heeft de beeldhouwer ook de plooival gebeeldhouwd. Toch zullen weinigen de achterzijde ooit hebben gezien op het timpaan van het Parthenon.

Drie godinnen, 438-432 v. Chr,
“wetdrapery style”, British Museum, Londen.
Postzegel met de drie godinnen
Hestia, Dione en Artemis

De plasticiteit van de beelden wordt door Phidias en zijn tijdgenoten nog verder verhoogd door de zogenaamde “wetdrapery style”. De beelden hebben kledingstukken aan, maar het lijkt alsof de kleding nat is en tegen het lichaam plakt. Door de kleding heen zijn de contouren van het lichaam zichtbaar: vorm van benen, armen en borsten. Hiermee laten de beeldhouwers zien dat in de 5e eeuw voor Christus bekend was hoe een kledingstuk rond het lichaam viel; hoe door de kleding de contouren van het lichaam kon worden weergegeven. Dit alles wijst op een hele hoge kennis van het menselijk lichaam.

Zicht op de vleugel met de Elgin Marbles, British Museum Londen
bron: wikimedia

In de zaal met de Elgin Marbles in Londen is zo’n 70 meter van de fries van de cellawand te bezichtingen. De fries is gemaakt in de 5e eeuw voor Christus.

 Reconstructie van de Panathenische processie

De vraag is, of de afbeelding op de fries een contemporaine voorstelling van een processie op de Acropolis is – een zogenaamde panathenische processie. De feestelijkheden werden iedere vijf jaar gehouden. Het beeld van Athena bij de Propyleeën kreeg tijdens de processie nieuwe kleding.

Ruiter – fries van Parthenon, Archeologisch Museum, Athene
Poseidon, Apollo en Artemis, westkant van de fries van het Parthenon, Archeologisch Museum, Athene

Het is bekend dat de Grieken meestal geen letterlijke weergave hadden in hun beeldhouwwerken van de huidige tijd. Zij werkten graag met de symboliek van oude verhalen. In de kunsthistorie is de interpretatie van de fries van de Parthenon cella nog altijd een onderwerp van discussie. Op de fries worden waarschijnlijk ook een aantal goden afgebeeld.
De kleding op de fries is duidelijk contemporain. Figuren worden afgebeeld in contrapostohouding en er wordt gewerkt met de “wetdrapery style”. Uit alle beeldhouwwerken blijkt duidelijk de kennis van de menselijke anatomie en het gebruik van plasticiteit.

Herakles vecht tegen de Triton
timpaan oude tempel van Athena, Acropolis Museum, Athene

Als vergelijking kan beeldhouwwerk dienen van de oude tempel van Athene. De beelden zijn duidelijk gemaakt in de archaïsche periode. Het is een deel van het pediment en laat Herakles zien die tegen de Triton vecht. Het beeld is van 580-570 v. Chr.
Al deze beeldhouwwerken zijn door de Perzen beschadigd en ontzield door hun neuzen eraf te slaan op armen en benen af te breken. Zij zijn onderaan de Arcopolis gevonden en maken deel uit van de zogenaamde “Puinhoop van de Perzen”.

Nereus 580-570 v.Chr
Acropolis Museum
Nereus pediment detail
Acropolis Museum
Quadriga(vierspan) 570 v. Chr
Acropolis Museum, Athene
Moscophorus, Acropolis Museum (zie les 3)
Athena’s strijd tegen de Giganten, 525 v.Chr,
Acropolis Museum, Athena
Athena’s strijd tegen de Giganten,
detail – Let op de slangetjes aan de mantel van Athena
bron: greek thesaurus

Nikè tempel

Plattegrond van de Nikè-tempel, Acropolis, Athena
Reconstructie van Nikè-tempel
Nikè-tempel, 430-420 v. Chr.
arch.Callicrates,
Acropolis, Athene

Op het plateau van de Acropolis bevindt zich rechts van de Propyleeën de Nikè-tempel. Waarschijnlijk de ontwerper Kallicrates. Het tempeltje is gebouwd tussen 430-420 v.Chr. Nikè betekent overwinning. De Nikè godinnen zijn de godinnen van de overwinning. Het bijzondere aan deze tempel is dat het alleen een naos en een pronaos omvat, alleen aan de voor- en achterkant een zuilengalerij en geen zuilengalerij langs de zijwanden. Deze vorm van tempelbouw wordt de amphiprostilos (engels: amphiprostyle = aan beide zijden) genoemd. Dit is een bouwstijl met vrijstaande zuilen (max. 4) aan de voorzijde van het gebouw, zodat een overdekt portiek of toegangspoort ontstaat en vier vrijstaande zuilen aan de achterzijde.

Schematische tekening van de
Ionische bouworde
Ionische zuilen van de Nikè tempel
bron: kahn academy

De zuilen van de Nikè-tempel zijn in een nieuwe bouworde: de zogenaamde Ionische bouworde. Wordt door kunsthistorici de Dorische bouworde vergeleken met een mannelijke uitstraling, van de Ionische bouworde wordt gezegd, dat er een vrouwelijk indruk vanuit gaat.
Kenmerken van de Ionische bouworde zijn 1) slankere zuilen, 2) basement, 3) kapiteel voorzien van ramshoorns(voluten), 4) fries is doorlopend

Korintisch kapiteel en de drie bouworden
Korintisch Kapiteel

Een variant op de Ionische bouworde is de Korintische bouworde. Ook hier is een doorlopende fries en het kapiteel is voorzien van acanthusbladeren. Deze bouworde wordt vanaf de 2e eeuw voor Christus toegepast in het gebied van Korinthië. In de Griekse bouw werd deze stijl alleen binnenshuis gebruikt. De Romeinen gaan de Korintische zuil ook buitenshuis gebruiken.

Sandalenbindster

De Nikè tempel had een met reliëfs versierde balustrade. Restanten hiervan zijn in het Acropolis Museum te zien. Enkele reliëfs zijn ook in situ nog aanwezig. Een mooi voorbeeld van “wetdrapery style” is het reliëf van een Nikè die haar sandaaltje uittrekt. Ook hier zijn weer mooi de lichaamscontouren door de kleding heen te zien.

Het Erechteion

Plattegrond van het Ereichteion
Reconstructie van het Ereichteion

Het Erechteion is een tempelcomplex op de Acropolis. Het complex is gewijd aan diverse goden. Het gebouw verrees tussen 421-406 voor Christus. De lange duur van de bouw was te wijten aan o.a. de Peloponesische Oorlogen.  Het Erechteion is genoemd naar de eerste koning van Athene. In het gebouw bevindt zich ook een bron. Dit zou de bron zijn die is ontstaan, doordat Poseidon zijn drietand op de Acropolis in de grond stak.
Doordat er gedurende lange tijd aan het Erechteion is gebouwd zijn er verschillende bouwstijlen ontstaan. Bovendien is het gebouw op verschillende niveaus gebouwd. Overheersende stijl is de Ionische orde, maar één portiek wordt gedragen door zuilen met vrouwenfiguren: de zogenaamde Kariatiden.

Erechteion, Acropolis,
Heiligdom van Hephaistos
 Erechteion, Acropolis,
Heiligdom van Hephaistos
Erechteion, Acropolis,
Tempel van Hephaistos met Ionische zuilen
Ionisch kapiteel – Ereichteion
Acropolis, Athene
Erechteion, Acropolis,
Olijfboom van Athene
Ereichteion vanonder de olijfboom

De Kariatiden

 Kariatiden – Erechteion,
Acropolis, Athene
Kariatiden (ook de achterzijde is uitgewerkt:
haar en kleding)

De huidige zuilen zijn kopieën. De originelen bevinden zich in het Acropolis Museum. Eén origineel bevindt zich in het British Museum. De Kariatiden zijn ontworpen voor frontaal aanzien. Het zijn zuilen. Er zijn ook zuilen bekend met mannelijk figuren. Dit noemen we Atlanten. Bij deze zuilen is gebruik gemaakt van de contrapostohouding. De zuilen zijn ook aan de achterzijde bewerkt.

Kariatiden (kopieën),
Acropolis, Athene
Karitiaden en Atlanten
Atlanten, Denon Louvre, Parijs
Karitiden in floodlight,
Erechteion, Acropolis, Athene
Vijf Originele Kariatiden,
Acropolis Museum Athene
Originele Kariatide, Elgin Marbles,
British Museum, Londen
bron: eigen opname

Opgravingen in Labraunda, Karia, Turkije

Rondboog in gewelfde grafkamer,
Labraunda, Karia, Turkije
Tongewelf ondergrondse grafkamer,
Labraunda, Karia, Turkije

Aan de rand van het Griekse rijk is bij Labraunda  in Anatolië een gebouw voor symposia (samenkomsten) gevonden, waarbij de ruimte niet meer gebouwd wordt als de naos en de pronaos, maar gebruik gemaakt wordt van de rondboog. In deze gewelfde ruimte kunnen meer mensen samenkomen. De Romeinen gaan de rondboog en het daaruit voortvloeiende tongewelf optimaal toepassen. Eerst in grafkelder, later ook in bovengrondse gebouwen.

Enkele website voor meer informatie over Labraunda:
3D-opgravingen in Labraunda
Officiële Labraunda site
Foto galerij van Labraunda
Plattegrond opgravingssite in
Labraunda, Karia, Turkije

1. Propylon – entree gebouw
2. Dorische gebouw
3. Byzantijnse kerk
4. Oostelijke Propylon entree gebouw
6. Gemetselde muur met opening aan de noordzijde
7. Andron B (‘mannenhal’) Maussollos 377-352 v.Chr
8. Andron C
9. Romeinse badhuizen
10. Archaïsche ommuring
11. ommuring 300 v.Chr Hellenistische en Romeinse invloeden
12. 45 m lange Stoa
13. ommuring 4e eeuw v. Chr
15. Stoa architect Mausollos
16. nieuwe tempel van Zeus – architect Idrieus 351-344 v.Chr
17. Oikoi gebouw, mogelijk schatkamer
18. Andron A. architect Idrieus
19. Gebouwde graftombe
21. Fort met elf torens late 4e eeuw v. Chr.
22. Stadion

Plattegrond van Andron A,
Labraunda, Karia, Turkije
Andron A,
Labraunda, Karia, Turkije
Andron A,
Labraunda, Karia, Turkije
Gemetselde muren met openingen aan de
kant van de doorgaande weg
Labraunda, Karia, Turkije
Rondbooggewelf, ondergrondsgraf,
Labraunda, Karia, Turkije

Het Hellenisme

Portretbuste van Alexander de Grote,
320 v. Chr. The Getty Villa, Malibu

In het rijk van Alexander de Grote 336-323 voor Christus wordt in de kunst geëxperimenteerd met uitersten. We noemen dit de Hellenistische Periode. In de Klassieke periode heeft de kunstenaar de anatomie van het menselijk lichaam tot in de perfectie uitgewerkt. Vooral het mannelijk naakt met ideale vormen. Het menselijk lichaam wordt geïdealiseerd, m.a.w er wordt geen aandacht besteed aan individuele kenmerken. Jong en oud wordt in dezelfde ideale proporties weergegeven. In de Hellenistisch periode gaat de kunstenaar ook kijken naar de veranderingen in het menselijk lichaam in alle leeftijdsfasen. Er ontstaat een vorm van portretkunst. Ook het jonge kind wordt met al zijn kenmerken gedetailleerd weer gegeven. In de beeldhouwkunst zou je kunnen spreken van een soort barokke uitwerking van het klassieke ideaal.

Schilderkunst, mozaïeken en keramische kunst

Alexander de Grote en zijn vriend Krateros
op leeuwenjacht 4e eeuw – vloermozaïek –
Archeologisch Museum, Pella - Italië
Alexander Mozaïek. Romeinse Kopie in Huis van de Dansende Satyr in Pompeji
150 v. Chr oorspr. Hellenistische muurschildering rond 300 v.Chr.
Nationaal Archeologisch Museum, Napels

In de Hellenistische periode verschuift de aandacht voor de afbeelding van keramiek naar mozaïek.  In de mozaïeken is nog geen perspectief, maar plasticiteit wordt in de figuren aan gebracht door rondingen lichter te maken. Rimpels en plooien worden met donkere steentje gelegd. Daar waar de huid bolvorming vertoont komen lichtvangers – lichtere steentjes. Deze wijze van plasticiteit aanbrengen geldt voor het hele lichaam. Deze technieken woorden ook gebruikt in de schilderkunst en de beeldhouwkunst.

Hades en Persephone
roodfigurige “Canossavaas” – ca. 330 v.Chr.
Staatliche Antikensammlung, München
Achterzijde: Helios met quadriga

In de schilderijen en mozaïeken gebeurt enorm veel. Het is een chaos. De kennis die is opgedaan in de Klassieke periode wordt in het extreme toegepast in de Hellenistische periode. Zo wordt ruimte in een voorstelling gesuggereerd door overlapping. Het voor en achter elkaar plaatsen van objecten.

Zogenaamde canossa vaas met quadriga
Drinkende duiven op een schaal
Romeinse kopie van Grieks vloermozaïek van Sosas uit de 2e eeuw 85x98 cm,
Capitolijns Museum, Rome
Quadriga – Kazanlak, Bulgarije.
detail van koepelfresco in een graftombe
Koepelgewelf Kanzalek fresco, Bulgarije
bron: wikimedia
De “niet geveegde kamer” – etensresten
– Sosas – Lateraans Museum
Detail van de "niet geveegde vloer"

In het vloermozaiek van de “niet geveegde vloer”wordt diepte gesuggereerd door verschillende kleuren steentjes te gebruiken De contour van het voorwerp wordt met grijstint gelegd.
Details: een muis. Achter de voorwerpen wordt schaduwwerking gesuggereerd door grijstinten te gebruiken. Het is een Romeinse kopie

Beeldhouwkunst

Stervende Galliër, Romeinse kopie, 228 v. Chr.
Capitolijns Museum, Rome
Stervende galliër - achterzijde

Beelden worden niet meer geïdealiseerd. Leeftijdsverschillen en emoties, ook de dood wordt uitgebeeld. Vooral aan het laatste beeld kan duidelijk herkend worden, dat het om een Galliër gaat. Hierop wijzen de plukken rossig haar en de snor. Ook draagt het beeld een typisch Gallisch sieraad: de torque. In de beelden komt duidelijk meer dramatiek tot uiting.

De ganzenwurger 160 v. Chr marmer, 84 cm
Glypothek, München
Nikè van Samothrace, 180 v. Chr, Louvre, Parijs
Laokoön-groep – 2e eeuw v.Chr, 240 cm,
Vaticaans Museum, Rome
bron: eigen opname