Colloquium Kunstgeschiedenis - Semester 1
3 oktober 2011

Verslag 3e hoorcollege
Griekse Kunst 8e-5e eeuw v.Chr.

Inleiding

Vestigingplaatsen van Griekse handelsposten in het Middellandse Zee gebied
bron: classical wisdom

Ten opzichte van de Pre-Griekse Kunst is er een hiaat van drie eeuwen. Tussen 1100 v.Chr en 800 v.Chr. vinden er veel veranderingen in het Middellandse Zee gebied plaats. Mogelijk door volksverhuizingen en/of natuurrampen. Dit is niet met zekerheid te zeggen.
Rond de 8e eeuw komen verschillende Griekse beschavingen op: Doriërs, Ioniërs en andere Griekse volkeren.
Door handelscontacten vestigen zij zich rond het Middellandse Zee gebied en verspreidden zo hun cultuur.
De Grieken zijn nooit één volk; er zijn zogenaamde stadstaten: kleine bevolkingscentra die autonoom optreden en geen binding hebben met elkaar. De Romeinen hebben veel over de Griekse beschaving geschreven en hun kunst gekopieerd.
De Doriërs vestigden zich in Noord-Afrika, Griekenland, Italië –(Magna Greacia) en Turkije
De Ioniërs vestigden zich in Turkije, het Midden-Oosten en Italië.
Juist in Zuid-Italië hebben veel Griekse volkeren zich gevestigd. Italië was als handelspartner erg belangrijk voor de Grieken.

In de ontwikkeling van de Griekse kunst worden een aantal fasen onderscheiden:

  • Geometrische periode 950-700 v.Chr
  • Oriëntaliserende periode 700-600 v. Chr.
  • Archaïsche periode 600-480 v.Chr.
  • Klassieke periode 480-400 v.Chr.
    (tussen 480-450 v.Chr. ‘strenge stijl’)
  • Hellenistische periode 400/300-31 v. Chr.
Deze fasen zijn zowel in architectuur, als in de schilderkunst en beeldhouwkunst te vinden. Sommige fasen zijn in de afzonderlijke gebieden van de kunst makkelijker te herkennen.

Architectuur

Geometrische en oriëntaliserende fase

Mogelijke basisvorm in hout van de Dorische tempel
bron: chest of books

Kunsthistorici denken dat in de geometrische en oriëntaliserende fase in de bouwkunst de grote tempels oorspronkelijk van hout werden gemaakt. Uit periode 800 BCE - 500 BCE zijn geen grote tempelcomplexen gevonden.

Tempel van Segesta 5e eeuw v.Chr 61X65m (vooraanzicht)
bron: reina roskam
Tempel van Segesta 5e eeuw v.Chr 61X65m bron: wikimedia
Tempel van Segesta 5e eeuw v. Chr. 61 x 65 m (voor- en zijaanzicht)
bron: wikimedia

Archaïsche fase in de bouwkunst

Dorische zuil
bron:

Pas in de 5e eeuw v. Chr (de archaïsche fase) wordt er overgegaan met het bouwen van tempels in steen.
De eerste stenen tempels zijn van de Dorische bouworde: massief/robuust/ongedecoreerd. De kunsthistorici spreken van een mannelijke vorm van tempelbouw.
De bouwwijze doet denken aan tempelbouw met hout. De zuilen zijn ontbladerde stammen. Trigliefen: de kopse kant van een houten balk. Op de korte kant staat een driehoekig timpaan. Er zijn geen resten van dakbedekking gevonden. Waarschijnlijk bestond het dak uit hout met dakpannen van terracotta.<
Veel Griekse tempels zijn gevonden in Zuid-Italië en op Sicilië (De tempel van Segesta)
Tekening van een Dorische zuil met schacht en abacus. De zuil staat op de stylobaat

Agrigento, Sicilië – 5e eeuw v.Chr 112x 19.7 m
bron: wikimedia
Plattegrond van een Dorische tempel
bron: arthistory resources

Tempel staat hoger – op een stenen basis. 'Acropolis' betekent 'boven de stad'. De zuilen werden voorzien van cannelures.
De zuilengang loopt rondom de tempel en is van alle kanten benaderbaar. Daarbinnen bevindt zich een het eigenlijke tempelgebouw, dat alleen toegankelijk was voor de ingewijden. In dit gebouw was het eigenlijke heiligdom(naos), eventueel met een voorportaal(pro-naos). Iedere tempel was gewijd aan één godheid. Kunsthistorici denken dat de oorspronkelijke houten tempels gebouwd werden in heilige bossen. De zuilen van de latere stenen tempels stellen dan de bomen voor.

Tempel E. Selinunte, Sicilië, 485-450 v.Chr.
bron: wikimedia

In Selinunte is een plateau met zeven tempels waarvan onbekend is aan welke godheid ze waren gewijd. Vandaar de nummering: tempel A, tempel B, etc. Er zijn geen vondsten in de omgeving gedaan die uitsluitsel geven over de goden. Ook verdere bronnen onbreken

De tempels werden opgetrokken met lokaal gesteente: tufsteen, kalksteen. Alleen heel belangrijk tempels werden gebouwd met marmer. Om het uiterlijk te verfraaien werden de lokale gesteenten soms voorzien van een witte pleisterlaag.

Zuilen tempel van Selinunte, met pleisterlaag
bron: onbekend
Tempel van Selinunte aan de binnenzijde
bron: wikimedia
Kalamis-(Poseidon of Zeus)ca 460 v.Chr ong.
2 meter
Nationaal Museum, Athene
bron: wikimedia

Midden in het heiligdom staat één groot beeld van de godheid: de idolons. Hiervan is ons woord: idool afgeleid.
In de hand kan dit beeld een drietand of een bliksemschicht hebben vastgehouden. Dit detail is niet overgeleverd, vandaar dat het beeld of Poseidon of Zeus kan voorstellen. Gevonden door vissers vlakbij de tempelruïnes. Mogelijk was deze tempel gewijd aan Poseidon. Het beeld vertoont een anatomisch correcte weergave van het menselijk lichaam. De oogholten zijn leeg. Deze waren oorspronkelijk opgevuld met ivoor, glas of zilver.

Tempel van Poseidon,
Kaap Sounion (Attica) marmer
, 449 v.Chr
bron: phoenixportals
Luchtopname van de Tempel van Poseidon, Kaap Sounion
bron: university of oregon
Tempel van Poseidon,
Kaap Sounion
bron: university of oregon
Tempel van Poseidon, Kaap Sounion bij maanlicht
bron: national geographic news

Beschrijving van een Dorische tempel

Tekening van de Dorische bouwstijl
bron: arthistory resources
Opbouw van de voorzijde van
een Dorische tempel
bron: james stevens curl

De tempel zelf staat op een grondvlak(stylobaat). Soms ook nog op een plateau met 2 treden (stereobates). De zuilen staan niet op een onderstuk, maar rechtstreeks op het stylobaat. De schacht van de zuil is op gebouwd uit trommels, die koud gestapeld zijn. De schacht kan versierd zijn met groeven(cannelures) en wordt afgedekt door een eenvoudig kapiteel (echinus). Daarbovenop komt een vierkante steen(abacus) die de eerste dakbalk (architraaf) draagt. Op de eerste draagbalk komt een balk die versierd is met vlakken met groeven(triglieven) en vlakken – soms met relief(metopen). Op de korte zijde bevindt zich het driehoekige timpaan met het fronton, dat met beeldhouwwerk versierd is. Op de nok kan een beeld van de god/godin staan. Op de hoeken zijn soms waterspuwers aangebracht. Deze doen denken aan de latere gargoyles op kathedralen.

Doorsnede van een Dorische
tempel voorzijde
bron: pinterest
Doorsnede van een Dorische
Tempel opengewerkt
bron: particulier
Reconstructie van de tempel Egina
Tekening uit 1835
bron: aegina greece
Poseidontempel, Paestun
, Italië, 450 v. Chr.
bron: wikimedia
Reconstructie tekening van de
tempel van Poseidon in Paestum, Italië
bron: sud italia
Apollotempel,
Korinthe 560 v. Chr.
bron: onbekend

Schilderkunst

Er is waarschijnlijk op paneel geschilderd. Hiervan zijn geen resten gevonden, maar de schilderingen op keramiek versterken dit idee.

Geometrische fase in de schilderkunst

Oinochoe ca. 800 v.Chr – schenkkan
bron: ithaca edu
Amfoor, geometrische dierfiguren ca. 760 v.Chr.
bron: florida create

De oudste bekende keramiekvondsten laten amfora en kraters zien met geometrische vormen, waarin de aanzet van de bekende meander al zichtbaar is.

In het begin wordt er gebruik gemaakt van diverse kleisoorten die na het bakproces verschillende kleuren geven. Hierdoor denken kunsthistorici dat er overeenkomsten zijn tussen schilders van keramiek en schilderingen op doek of paneel.

Aanvankelijke zijn de decoraties abstract in bandvorm die rondom de vaas lopen. Er zijn randen met ruitjes, driehoeken en een meandervorm. Deze vormen lopen door, wat precisie werk vraagt. Sommige randen zijn voorzien van gestileerde dierfiguurtjes. Kraanvogels, grazende dieren.

Dipylonvaas ca. 750 BCE, 108 cm
Metropolian Museum. New York
bron: historia da arte

Deze vaas is gevonden op een begraafplaats bij Dipylon. Het kan zijn dat dit soort vazen gebruikt werd om een plengoffer voor de doden te brengen. Onder de vaas kunnen gaatjes zijn aangebracht, waardoor de wijn of offerwater op het graf druppelde, zodat ook de dode kon genieten van het offer. Uit opgravingen blijkt dat in graven van mannen veel kraters worden gevonden, terwijl in de graven van vrouw meestal amforen worden meegegeven. Op de Dipylonvaas zijn al meer figuratieve figuren te zien: een begrafenisstoet en krijgers met wagens en paarden. Alles is nog wel gestileerd: brede schouders, smalle taille en brede heupen met lange benen. Er is geen diepte of perspektief.

Oriëntaliserende fase in de schilderkunst

Analatos-ambra
700-800 v.Chr 81cm
Louvre
bron: louvre

De naam van de vaas is afgeleid van de schilder Analatos. Geometrische versieringen verdwijnen naar de achtergrond. Op de vaas zijn gestileerde sfinxen te zien. Dit doet vermoeden, dat in deze periode invloeden van handelsbetrekkingen met de Oriënt zijn weerslag vonden in de beschildering van de keramiek. Op de hals zijn mens- en dierfiguren te zien.
Belangrijk is dat de makers van de vazen moesten weten hoe de klei zich gedraagt tijdens het bakproces. Hieruit ontstaan keramieken van roodbakkende klei met zwartfigurige afbeeldingen.

Blindmaking van Polyphemos
8e eeuw
Bibliothèque Nationale Paris
bron: ancient history

Dit is een zogenaamde kylix een drinkschaal met een zwartfigurige afbeeldingen. De Grieken gingen de mythologische verhalen van o.a. Homerus en de verhalen ronden goden, godinnen en halfgoden gebruiken voor afbeeldingen op keramiek.
De ondergrond van de schaal is roodbakkende klei. De schilder maakt hierop met zwartbakkende klei de figuren. Tijdens het bakproces hecht de zwartbakkende klei zich aan roodbakkende ondergrond. Voor details wordt soms een andere roodbakkende klei gebruikt. Dit wordt niet gedaan om een kunstvoorwerp te creëren. De schalen waren gebruiksvoorwerpen. Doordat de voorstelling ingebakken is, zal deze in het gebruik niet vervagen.

Hydra met Herakles en Cerberos
570 v.Chr. 42 cm
Musée du Louvre
bron: wikimedia

Er zijn vazen gevonden met witte kleifiguren, maar deze kleilaag is aangebracht na het bakken. De witte klei is niet vastgebakken in de ondergrond, geeft wel mogelijkheden tot extra detaillering, maar de verwering is duidelijker zichtbaar.

Detail van de vaas met Herakles en Cerberos
bron: wikimedia
Griekse postzegel met afbeelding
van de vaas met Herakles en Cerberos
bron: photobucket
Detail vaas Hermes brengt Herakles
naar de Olympus
ca. 530 v. Chr.
bron: pantheion (oorspr. theoi.com)
Dionysos op een schip. Kylix 530 v.Chr
Exekias
,Staatliche Antikensammlung Munchen
bron: wikimedia

Lijndetailering werd aangebracht door in de zwartbakkende klei de rode onderlaag zichtbaar te maken. Ook werden contouren van figuren op deze manier aangebracht. De lijntjes werden in de nog zachte klei gekrast met een mesje of een scherpe steentje.

Amfoor met Herakles en Athene feestmaal, B-zijde
zwartfigurig
bron:wikimedia
Amfoor met feestmaal van Herakles en Athene A-zijde.
roodfigurig
bron: wikimedia

Er komt een omslag van zwartfigurig naar roodfigurig. Hiervoor wordt de figuur uitgespaard in de roodbakkende klei en wordt de achtergrond zwartgeschilderd. Detaillijnen kunnen nu met een fijne kwast met zwartbakkende klei worden ingeschilderd. Details veel nauwkeuriger.

Herakles en Athene A-zijde,
Staatliche Antikensammlungen, München
bron: wikimedia
Herakles en Athene, B-zijde,
Staatliche Antikensammlungen, München
bron: wikimedia Andokides wiki pagina

Voor- en achterkant vertonen dezelfde voorstelling, alleen aan de ene zijde is gebruik gemaakt van de zwartfigurig methode, terwijl aan de andere zijde de nieuwere roodfigurige manier werd gebruikt. Vermoedelijk is dit de eerste keer dat een schilder het procedé heeft omgedraaid. De schilder wordt aangeduid als Andokides-schilder naar de keramiek maker Andokides. Naam van schilder is onbekend. Het woord KERAMIEK komt van een wijk in Athene die zo werd genoemd. Daar woonden heel veel ambachtslieden die zich hun bestaan vonden in het draaien, beschilderen en bakken van vazen en schalen.

De archaïsche en begin van de klassieke vorm in de schilderkunst

Amfoor Herakles die Kerberos temt
510 v.Chr.
Musée du Louvre
bron: theoi.com

De Griekse schilderkunst laat een ontwikkeling van de kunstenaar zien naar het perfect uitbeelden van de werkelijkheid. Deze ontwikkeling heeft geduurd van de 8e eeuw tot de 5e eeuw v.Chr. en dient ook nu nog als canon voor het afbeelden van mens- en dierfiguren. In de Westerse Kunst is steeds weer een opleving van de Griekse kunst aan te wijzen.

Lekythos met witte ondergrond ca. 430 v.Chr, 30cm
Nat.Archeologisch Museum, Athene
bron: publicism

Mooie voorbeelden van beschilderingen van vazen zijn te zien op de zogenaamde lekythoi.
Lekythoi zijn kleine handzame flesjes gebruikt voor het bewaren van luxe artikelen, zoals reukwaren en parfums. Ze zijn gevonden in graven. Delen zijn wit beschilderd met gedetailleerde voorstellingen. Deze flesjes zijn ongeschikt voor dagelijks gebruikt. De tekeningen wijzen al op de Klassieke stijl van de 5e eeuw, waarin steeds meer anatomisch correct geschilderd wordt. Er wordt gebruik gemaakt van zeer fijne kwastjes.
De namen van Griekse schilders zijn ons bekend via Romeinse schrijvers. Grote schilders waren Zeuxios en Parnhassios. Zij gingen zelfs zover dat ze een wedstrijd met elkaar aangingen om uit te maken wie de beste schilder van de werkelijkheid was. Zeuxios schilderde een schaal met druiven, zo echt, dat vogels naar binnen vlogen om de druiven weg te pikken. Parnhassios had zijn doek verborgen achter een gordijn. Na de demonstratie van Zeuxios vroeg deze zijn rivaal om het doek weg te halen, maar het doek bleek door Parnhassios geschilderd te zijn. Zeuxios erkende in Parnhassios zijn meerdere: ik kon met mijn druiven vogels misleiden, maar jij Parnhassios misleidde een kunstenaar met jouw schilderij.

Rituele begrafenisdans 480-400 v.Chr
Graf II van Rivo
, Apulië, Zuid-Italië
bron: wikimedia

In de 20e eeuw is uit een ondergronds graf een wandschildering tevoorschijn gekomen, waarop een rij danseressen te zien en profiel, zowel het gezicht als ook de ogen.

De Tombe van de Duiker

Tombe van de duiker, binnenzijde bovenkant
bron: wikimedia
Tombe van de duiker, noordwestzijde binnen
bron: wikimedia

In de Tombe van de duiker zijn op de noordwestelijk kant mannenfiguren te zien – jong en oud – die aanliggen aan een maaltijd. De lichamen zijn gespierd en welgevormd, onderscheid tussen oud en jong wordt aangegeven door oudere mannen te schilderen met een baard. Jongemannen zijn baardloos.

Tekening van de tombe van de duiker,
Necropolis van Poseidonia, Paestun
bron: hellenica world
composiet foto van de tombe van de duiker.
bron: grand voyage italy

Beeldhouwkunst

Archaïsche fase in de beeldhouwkunst

Krijger 6e eeuw v.Chr. brons 6.4 cm.
bron: onbekend

Of de beeldhouwkunst de geometrische en oriëntaliserende fase heeft doorgemaakt is wetenschappelijk nog niet bewezen. Er zijn geen vondsten gedaan die daarop duiden.
Van de 8e tot 6e eeuw spreken we van archaïsche beeldhouwkunst. Vanaf de 5e eeuw over klassieke beeldhouwkunst.
De kleine beeldjes uit de archaïsche beeldhouwkunst zijn moeilijk te duiden. Misschien zijn het votief beeldjes geweest. Kunnen ze een godheid voorstellen of gebruikt zijn als talisman. De beeldjes zijn nog zeer gestileerd.

Vrouw met een sluier.
Ivoren beeldje (580 v.Chr) 11.7 cm
uit de opgravingen bij de Artemis tempel in Ephese
Archeologisch Museum Istanbul.
bron: onbekend

De voorstelling is zeer stijf. Het lichaam is een soort zuil op een sokkel. De versieringen zijn non-figuratief en geven geen detaillering van het lichaam.

La Dame d’Auxerre 640 v.Chr. 70 cm.
Louvre
bron: louvre

Genoemd naar de plaats waar het beeldje voor het eerst tentoongesteld is. Gemaakt van tufsteen of kalksteen. Archaïsch beeld. Haardracht als de pruikendracht in Egypte. Geen uitstekende delen. Frontaal te bekijken. Er zijn wel borsten en een riem. Restanten Minoïsche invloed. Het lichaam is niet in de juiste verhouding weergegeven. Eén hand wordt op de borst gehouden, de andere stijf langs het lichaam.

Kore van Samos (Hera?)
marmer 195 cm. 570-560 v.Chr.
Louvre
bron: louvre

Kore is een jongedame. Beeld is gevonden bij de tempel van Hera. Uitstekende delen zijn afgebroken, erg fragiel. Ook het hoofd ontbreekt. Het beeld is gedetailleerd: de vrouw draagt een mantel en de lijntjes in het onderkleed zijn de plooien van de rok. Er is een zekere plasticiteit ontstaan. Verhouding van de armen is correct. Rekening gehouden met de val van kleding rond het lichaam.

Kore
674 v.Chr ca. 500 v.Chr92 cm.
Acropolis Museum, Athene
bron: metroplitan museum athens (facebook)

Grieken hebben veel oorlogen gevoerd tegen de Perzen. In de 5e eeuw hebben de Perzen na hun verlies alle beelden op de Acropolis kort en klein geslagen: de Puinhoop van de Perzen. De Grieken ervoeren dit als vernietiging van de bezieling van het beeld: de neus en de handen waren afgebroken. Veel beelden buiten Athene begraven.
Het hoofd wordt ei-vormig. Er zijn haren en vlechten te zien ook op de rug. Details van kledingstukken zijn zichtbaar.
Kenmerken van het Archaïsche beeld:

  • amandelvormige bolle ogen.
  • wenkbrauwen lopen door in de neusbrug – grieks profiel
  • rond de lippen een flauwe glimlach – mondhoeken iets omhoog
  • door de glimlach ontstaat bolling van de wangen – appelwangetjes

Peploskore 530 v.Chr
bron: wikimedia
Peplos kore met reconstructie
van mogelijke gebruikte kleuren
bron: piece of the internet

Duidelijk is in dit beeld te zien dat de uitstekend arm uit een apart stuk steen is gehouwen en als puzzelstukje aan het beeld is gehecht. Er bestaat een reconstructie van dit beeld in de kleuren zoals het waarschijnlijk is beschilderd. Veel primaire kleuren.

Twee kouroi Kleodis en Biton
590-580 v.Chr 218 cm.
Archeologisch Museum, Delphi
bron: wikimedia
Twee kouroi achterzijde,
Archeologisch Museum, Delphi
bron: werelderfgoed foto's

De beeldhouwer zoekt naar de juiste anatomie van het menselijk lichaam. Mannen worden naakt afgebeeld. Soms maakt het beeld een stap naar voren met de knieën op slot. De kop is nog archaïsch.

Kouros van Sounion 3.05m
bron: ancient greece
Kouros achterzijde Sounion
600 v.Chr.
bron: ancient greece

Ook aan de achterzijde krijgt het lichaam vorm. Billen en haren. Spiergroepen worden echter ingekerfd.

De “Moscophorus” Kalfsdrager
570-560 v.Chr, 96 cm
bron: wikimedia

Details in het gezicht, haren en kleding duidelijk. Ook het vasthouden van het kalf is naar de werkelijkheid. Glimlach is nog archaïsch

Rampinruiter
6e eeuw v.Chr., 107 cm. Athene
bron: wikimedia
Rampinruiter (detail)
6e eeuw v.Chr. 27cm Louvre
bron: wikimedia
Apollo van Tenea 550 v.Chr, marmer
bron: wikimedia

Het lichaam krijgt relief. Bolling bij de taille niet meer uitgesneden.Armen komen een beetje los van het lichaam. Wordt daardoor kwetsbaar.
Het uitbeelden van een levend mens in steen is de uitdaging van de Griekse beeldhouwers.

Klassieke periode in de beeldhouwkunst

Kritios – Kouros
480 v.Chr., marmer, 117cm.
Acropolis
bron: wikimedia

Vanaf 480-400 v.Chr spreken we in de beeldhouwkunst van de Klassieke periode.

De jongen van Kritios is een voorloper van het zoeken naar de juiste vorm van het menselijk lichaam. Er is een heel voorzichtige contrapostohouding te zien.

Apoxyomenos van Lysippos
(Romeinse kopie in marmer) org: brons
bron: wikimedia
Apoxyomenos van Lysippos
lijnen geven de contrapostohouding
bron: wikimedia

Het lukt de beeldhouwer om de benen op de juiste manier uit te beelden door in het beeld een standbeen en een speelbeen op te nemen. Het standbeen draagt het lichaam. Het speelbeen draagt geen kracht. Dit wordt de contrappostohouding genoemd. Tijdens het staan leunt men op één been, daardoor ontstaat een knik in de heupen en een draaiing van de schouders. In de ruggegraat ontstaat een welving.

Apoxyomenos van Zagreb, brons
Gevonden in de zeebodem bij Kroatië
bron: wikimedia

De contrapostohouding maakt het noodzakelijk om marmeren beelden aan de kant van standbeen te verzwaren zodat het evenwicht bewaard blijft. Bij bronzen beelden kan het standbeen zwaarder worden gegoten.