Odyssee - Zomerschool HOVO Erasmus - 4 juli 2013

Verslag 3e hoorcollege - Homeros Odysseia

Beeld van de godenwereld

Het beeld dat Homerus schetste van de godenwereld in de Ilias en de Odyssee is door de Griekse wereld overgenomen. Echt respect voor de goden werd in het epos niet weergegeven. De goden werden met menselijke eigenschappen voorgesteld en konden zeer wispelturig zijn.

Overspel, huwelijkse ontrouw waren schering en inslag in de Griekse goden wereld.

Een mooi voorbeeld is het verhaal van Ares en Afrodite. Afrodite was gehuwd met Hephaistos. Hij was mank en geen adonis. Ares verleidde Afrodite, maar Hephaistos kwam erachter en betrapte de twee toen ze vast kwamen te zitten in een net, dat hij boven zijn huwelijksbed had geweven. Hij riep de andere goden als getuigen van Afrodite's ontrouw. >/p>

In de Republiek onder Plato werd Homerus niet op de scholen gelezen. Plato vond dat Homerus weinig bijdroeg om respect voor de goden aan te leren.

Afkomst van Odysseus

Laërtes, een kleinzoon van Zeus en de vader van Odysseus heeft nooit kunnen verkroppen, dat zijn zoon naar Troje vertrok om te vechten voor Menelaos en Agamemnon. Odysseus was al met twintig jaar koning van Ithaka en gehuwd met Penelopeia. Na het vertrek van Odysseus is Penelopeia heerseres op Ithaka.

Laërtes is niet de echte vader van Odysseus. Odysseus' moeder Antikleia, de dochter van Autolykos, was zwanger van Sisyphos toen ze naar Ithaka kwam. Dit staat niet in de Odyssee, maar is beschreven door Sophocles. Odysseus heeft zijn listigheid en sluwheid van zijn vader en grootvader geërfd. Odysseus is in een grot geboren. Autolykos zijn grootvader heeft hem in een boze bui zijn naam gegeven. De naam zou betekenen: "ik ben vertoornd" (odyssamos), maar kan ook verwijzen naar Olysseus of Ulysses wat "gewond aan de dij" zou betekenen.
Odysseus heeft aan zijn been een litteken van een wond die hij had opgelopen tijdens een jachtpartij aan het hof van Autolykos. Een zwijn verwondde met zijn slagtand voordat Odysseus het dier kon doden. De wond werd door zijn neven verbonden, maar Odysseus hield er een kenmerkend litteken aan over. Het litteken dat hij van deze wond overhoudt is belangrijk bij zijn terugkomst op Ithaka. Zijn voedster Eirykleia herkent hem eraan, als ook zijn varkenshoeder en de koeherder.

Huwelijk met Penelopeia

Tyndareus, heerser van Sparta en pleegvader van Helena, prinses van Sparta, vroeg Odysseus, tijdens diens verblijf in Sparta om raad over de huwelijkspartner voor zijn dochter. Tyndareus was bang dat als hij aan een van de kandidaten de voorkeur zou geven, de afgewezen mannen zijn vijanden zoud worden. Odysseus adviseerde hem om alle vrijers van Helena een eed te laten zweren, dat ze de toekomstige echtgenoot en Helena altijd zouden bijstaan mochten er problemen ontstaan. De keuze valt op Menelaos.

Odysseus wilde graag trouwen met het nichtje van Helena, Penelopeia. De dochter van Tyndareus' broer Icarios. Zij had nog meer vrijers, zodat een hardloopwedstrijd moest beslissen wie haar als echtgenoot krijgt. Odysseus won de wedstrijd. De moeder van Penelopeia was een nyade die gered was door de pènelops, de purpereenden, nadat haar vader haar in het water had gegooid, omdat hij meende dat ze zijn lijkwade aan het weven was. Het was echter de wade van overdracht in het huwelijk.

Penelopeia moest kiezen of ze Odysseus wilde volgen. Ze nam de sluier voor haar gezicht weg en daarmee stemde ze in met overgave aan de bruidegom. Odysseus en Penelopeia kregen een zoon: Telemachos. Diens naam betekende: van verre wachtend. Odysseus was trots op zoon. Odysseus was de enige die zich tijdens alle gebeurtenissen zelf voorstelde. Hij was nog onbescheiden.

Voorspel op de Trojaanse oorlog

Paris, prins van Troje, kwam op bezoek bij Menelaos in Sparta. Hij zag Helena en raakte volledig in de ban van haar schoonheid en dat was wederzijds. Afrodite had hem beloofd, dat hij met de mooiste vrouw op aarde zou trouwen. Paris en Helena vluchtten naar Troje. De helden waren nu gehouden aan hun eed om Menelaos bij te staan. Iedereen leverde schepen en strijders. Het orakel vertelde Odysseus dat hij twintig jaar niet zou thuiskomen. Dat viel hem zwaar, omdat hij zijn vrouw en zoon, die nog een baby was te moeten verlaten. Hij verzon een list. Toen Palamedes naar Ithaka kwam om Odysseus aan zijn eed te herinneren, deed Odysseus of hij waanzinnig was. Hij ploegde het land en zaaide zout. Palamedes legde de kleine Telemachos voor de ploegschaar. Odysseus ontweek zijn zoon. Zo wist Palamedes dat Odysseus volkomen bij zijn verstand was. Odysseus leverde twaalf schepen met 600 man strijdvolk, als hulp. Odysseus vergaf Palamedes zijn list niet. Tijdens de Trojaanse oorlog deed Odysseus voorkomen, dat Palamedes verraad had gepleegd. Hij werd door Odysseus en Diomedes gestenigd. Deze versie komt niet bij Homerus voor.

Odysseus als koning

Odysseus was als koning van Ithaka mild en rechtvaardig. Hij werd wel afgeschilderd als de man van duizend listen. Een belangrijk kenmerk in Odysseus' karakter, was zijn hebzucht, waardoor hij soms zijn leven en dat van zijn makkers in gevaar brengt. Dit blijkt op verschillende momenten in het verhaal.

Telemachos was veel minder hebzuchtig. Toen Menelaos hem paarden aanbood als geschenk, weigerde Telemachos de gift, omdat paarden op Ithaka van weinig nut zouden zijn. Waarschijnlijk zou Odysseus de paarden wel geaccepteerd hebben.

Odysseus' wreedheid

Al tijdens het bezoek aan de Cycloop toonde Odysseus zijn wrede karaktertrekken. Ook al was het blindmaken van Polyfemus een daad van levensbehoud, de manier waarop Odysseus het verhaal bij de Faiaken vertelde was gruwelijk.

Nog gruwelijker is de marteling van de dienaressen die zijn vrouw en zijn zoon tijdens zijn afwezigheid hadden bedrogen met de vrijers. Uitvoerig staat omschreven, dat hij ze laat ophangen, zodanig dat hun voeten net niet de grond raken. In detail wordt verteld op welke manier de vrijers een voor een sterven en de marteling van de geitenhoeder.

In sommige van de 24 twintig boeken druipt het bloed van de pagina's.

Leugens en listen

Liegen, onwaarheid spreken en fantaseren werd door de Grieken niet veroordeeld. Het duidde eerder op een listige en inventieve geest.

In de Ilias en de Odyssee komen meerdere scènes voor, waarin Odysseus liegt ten eigen bate.

Odysseus' avonturen bij andere Griekse en Romeinse schrijvers

Niet alle karaktereigenschappen van Odysseus worden in de Odysseia verteld. Naast de vertellingen in de Ilias, hebben verschillende antieke schrijvers en dichters voortgeborduurd op de gebeurtenissen bij Troje en de helden. Zo is er een omvangrijke verhalencyclus ontstaat, die ook veelal mondeling werd doorgegeven.

Afbeeldingen

De verschillende winden staan gegroepeerd rond de windroos

De winden die Odysseus in een dichtgebonden geitenleren zak kreeg van Aiolus, zodat hij snel en veilig Ithaka zou kunnen bereiken.

De windrichting was voor de Grieken belangrijk, omdat hun schepen niet "aan de wind" konden zeilen. Dit kwam door het ontwerp van de schepen met groot razeil en een platte bodem met alleen een kielbalk die van onderen over de hele lengte van het schip liep.

Helena van Troje - Rosetti
Helena van Troje door Dante Gabriël Rossetti

Helena van Troje was de geschaakte minnares van Paris, zoon van koning Priamus van Troje. Ze was getrouwd met Menelaos van Sparta. Haar verdwijning met Paris was de aanleiding tot de Trojaanse oorlog. Wanneer de Grieken eindelijk de stad hebben veroverd en Menelaos Helena weerziet, wil hij haar in eerste instantie doden, maar hij valt voor haar schoonheid en schenkt haar genade. Ze reizen terug naar Sparta, waar ze later de zoon van Odysseus, Telemachos, ontvangen, als die op zoek is gegaan naar informatie over zijn vader, die al twintig jaar weg is.

Odysseus beeld in Sperlonga
Beeld van Odysseus uit de grot van Sperlonga

Volgens de overlevering heeft keizer Tiberius in een grottenstelsel bij Sperlonga enorme beeldengroepen laten maken die de avonturen van Odysseus uitbeelden. Slechts twee beeldengroepen hebben de vernieling door middeleeuwse monniken gedeeltelijk overleefd: een beeldengroep die de ontmoeting met Scylla uitbeeld en de blindmaking van de cycloop Polyphemos. De beeldengroepen zijn gemaakt door de makers van de Laöcoongroep die in het Vaticaans museum te bewonderen is. De beelden zijn gereconstrueerd. In beide groepen is Odysseus duidelijk te onderscheiden door de pilos die hij als hoofddeksel gebruikt. De kop van Odysseus uit de Scylla groep is in ongeschonden staat terug gevonden.

Penelope
Penelope

Penelope is de trouwe echtgenote van Odysseus die twintig jaar op de terugkeer van haar man wachtte. Ze weerstond de druk van de vrijers om een nieuwe echtverbintenis aan te gaan. Als Odysseus terugkeert naar Ithaka en zich uiteindelijk bekend maakt, stelt ze hem op de proef door haar dienaressen opdracht te geven het huwelijksbed weer op de juiste plaats te zetten. Als Odysseus daarop woedend vraagt wie de stam van de olijfboom onder het bed heeft weggehaald, weet Penelope, dat hij werkelijk Odysseus is. Het geheim van het bed was alleen aan Odysseus en Penelope bekend. Voor het bed had Odysseus een olijfboom afgezaagd en de wortelstronk gebruikt om het bed op te bouwen. Daar omheen bouwde hij zijn paleis. Het bed was niet te verplaatsen.

Kefalonia (Ithaka)
Keffalonia op de voorgrond met ten noordoosten het huidige Ithaka

Waar het Ithaka van Odysseus werkelijk heeft gelegen is nog altijd een punt van veel discussie onder wetenschappers. De bewoners van het huidige Ithaka houden vol dat hun eiland het koninkrijk van Odysseus was, maar dat is niet zeker. Er zijn kenmerkende plaatsen die Homeros in zijn verhaal noemt, maar de bewijzen zijn niet sluitend.